Wat is Crowdfunding2017-07-21T09:33:47+00:00

Wat is crowdfunding?

wat is crowdfundingwij gaan u hier een antwoord geven op de vraag: wat is crowdfunding? De financiele wereld van vandaag ziet er anders uit dan een aantal jaren geleden. Banken zijn erg terughoudend geworden om een financiering te verstrekken voor uw bedrijf en zijn niet meer de aangewezen partij om zaken mee te doen. Steeds vaker komt crowdfunding als alternatief voor bancaire financiering naar voren.

Crowdfunding is een vorm van financiering waarbij meerdere (private)investeerders geld lenen aan een nieuw of bestaand bedrijf. Dit loopt veelal via speciaal daarvoor ingerichte platforms en vaak gaat het om kleine investeringen van € 100 per investeerder en zijn er limieten voor particulieren om te investeren in een project.

Een ondernemer met een goed gefundeerd (financieel) plan kan dit op een crowdfund-platform aanbieden. Vaak wordt er een relatief kleine investering vooraf gevraagd voor een haalbaarheidsonderzoek en/of publicatie van de financieringsaanvraag. Daarnaast moet er vaak een succesfee van enkele procenten betaald worden bij het binnenhalen van het gevraagde bedrag.

Bij een haalbaarheidsonderzoek wordt gekeken naar de risico’s van het niet terugbetalen van de lening. In principe geldt hierbij: hoe hoger het risico, hoe hoger het rentepercentage dat investeerders willen ontvangen. Soms beoordeelt men het risico van niet terugbetalen als te groot en zal het project met financieringsaanvraag niet gepubliceerd worden. Men hoeft dan ook geen succesfee te betalen. De looptijd van de lening is vaak minimaal 6 en maximaal 120 maanden.

CompanyCoaches kunnen u begeleiden bij het maken van een goed gefundeerd (financieel) plan en door haar kennis en relaties een optimale financiering regelen. Vaak is dit een mix van financieringsvormen, waaronder crowdfunding, die weer aanvullende (bancaire) financiering mogelijk maakt.

Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan om te kijken wat er voor u mogelijk is!